Nowa sieć PES - Pracownia Smaku

 



W ramach projektu „Sukces - program wsparcia podmiotów ekonomii społecznej w funkcjonowaniu w sieciach, partnerstwach i klastrach” 30 czerwca 2021r. utworzona została sieć branżowa podmiotów ekonomii społecznej oferujących tradycyjne wyroby gotowe (garmażeryjne) „PRACOWNIA SMAKU".

Sieć tworzy 12 PES, w tym jedno konsorcjum spółdzielcze oraz jedno przedsiębiorstwo komercyjne z 6 województw:

·         podkarpackiego (6 PES w tym jedno konsorcjum spółdzielcze),

·         lubelskiego (2 PES),

·         małopolskiego (2 PES),

·         śląskiego (1 PES),

·         kujawsko-pomorskiego (1 PES).

Organizatorem projektu jest Caritas Archidiecezji Przemyskiej, w partnerstwie z Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości Katarzyna Podraza. Program jest realizowany w ramach Działania 2.9 Rozwój ekonomii społecznej Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.

Sieć tworzy obecnie 12 podmiotów ekonomii społecznej i jedno przedsiębiorstwo komercyjne:

·         Konsorcjum spółdzielcze: Spółdzielnia Socjalna Dębnianka Cukiernia Dębnianka oraz Spółdzielnia Socjalna DELICJA,

·         BETTY Sp. z o.o.,

·         H&M URBAN Sp. z o.o.,

·         Fundacja Pro Omnis,

·         Spółdzielnia Socjalna GALERIA DOBREGO SMAKU,

·         Spółdzielnia Socjalna KUŹNIA TALENTÓW,

·         Spółdzielnia Socjalna PASJA, 

·         Spółdzielnia Socjalna SERCE POGÓRZA,

·         Serowa Kraina Rajcza,

·         Smaki Gościńca,

·         Stowarzyszenie Na rzecz Rozwoju Gminy Gać, 

·         Zakład Aktywności Zawodowej Nowa Sarzyna, 

·         Bread Craft (przedsiębiorstwo komercyjne).

PES zrzeszone w sieci są wytwórcami wysokiej jakości, tradycyjnych produktów kulinarnych m.in.:

·         produktów garmażeryjnych (pierogi, krokiety, naleśniki),

·         produktów cukierniczych (ciasta, ciasteczka, torty),

·         tradycyjnie wypiekanych chlebów,

·         produktów na bazie fasoli Piękny Jaś,

·         opartych wyłącznie na tradycyjnej recepturze zup,

·         serów podpuszczkowych, twarogów śmietankowych, serów pleśniowych typu Charollaise
i serów wędzonych.

Wyroby kulinarne będące ofertą Sieci posiadają tradycyjny smak oraz domowy charakter, zaspokajający oczekiwania i potrzeby najbardziej wymagających klientów. Dostarczane wyroby są najwyższej jakości, a dodatkowo ich produkcja ma cel społeczny. Przedsiębiorstwa społeczne, które tworzą sieć branżową zatrudniają osoby z niepełnosprawnościami oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które dzięki nim mogą wejść na rynek pracy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Projekt grantowy „Skalowanie innowacji społecznej Opieka domowa na terenach wiejskich"

Ekomarketing w sieci branżowej

Struktura rynku dań gotowych w branży spożywczej